luni, 23 noiembrie 2009

Mediere si divort

Ce se intampla dupa medierea cazurilor de divort?

In cazul medierii conflictelor de familie, si al divortului in special, relatia pe care o au partile aflate in conflict prezinta importanta cea mai mare, poate mai mare decat in medierea oricarui alt tip de conflict.
Cauza” divortului o reprezinta tocmai “degenerarea” relatiei dintre cei doi soti, lucru care adesea se rasfrange si intr-o degenerare a stimei de sine a celor doi soti. Nimeni nu poate spune ca divortul este o experienta peste care se poate trece usor, divortul este o pierdere, chiar si pentru cei care si-l doresc.
Este cunoscut faptul ca divortul este un moment traumatizant, adeseori persoane cu o mare stima de sine si foarte sigure pe sine ar putea descoperi ca sunt ranite dupa experienta in fata instantelor de judecata, in fata publicului, a intregii sali care asista la sedinta de judecata.

Dincolo de :
- costurile mult mai ridicate ale unui divort dedus instantelor de judecata (taxe de timbru si onorariile avocatilor);
- a timpului indelungat de solutionare (termenele procedurale, expertize, anchete sociale);
- a faptului ca sunt lipsiti de capacitatea de a-si decide viitorul intr-unul din, probabil, cele mai importante momente din viata;
cel mai important beneficiu al medierii divortului este invatarea unui nou model comportamental si salvarea celor care trec prin divort de la o indelungata perioada de convalescenta emotional-relationala.
Prin medierea divortului se poate evita traumatizarea excesiva a individului, se castiga practic doi indivizi apti din punct de vedere social sub aspect emotional si relational. Un individ frustrat si nemultumit in urma unei experiente negative (generata de un divort agresiv in fata instantelor de judecata, agresivitate autoalimentata prin lipsa dialogului intre cei doi soti dar alimentata si de strategiile avocatilor) este un individ cu un randament scazut. Este un individ cu probleme de adaptare in toate relatiile, fie ca acestea sunt de serviciu, de vacinatate si din pacate chiar si atunci cand e vorba de relatia parinte-copil.
Atunci cind cuplul are si copii, prin medierea divortului parinti isi reamintesc faptul ca renuntarea la rolul de sot\sotie din cadrul familiei nu echivaleaza cu renuntarea la rolul de parinte. Si de asemenea li se reaminteste ca desfiintarea casatoriei nu echivaleaza pentru copii lor cu desfiintarea familiei. Pentru copii ei vor ramane in continuare: mama si tata.
Un divort agresiv pentru parinti inseamna in acelasi timp o situatie traumatizanta pentru copii. O solutionare civilizata a divortului intre parinti poate echivala cu o lectie de viata pentru copii. O lectie despre cum se depaseste cu demnitate o situatie de criza.
Chiar daca la nivel cognitiv aparent copiii nu percep tensiunile dintre cei doi parinti, la nivel emotional insa ei vor fi foarte afectati. Specialistii spun ca separarea parintilor echivaleaza pentru copiii cu trauma provocata de moartea unui parinte. De aceea, pe linga mediere ar fi necesar ca in Romania sa existe obligativitatea indrumarii celor doi soti catre un ajutor profesionist pentru a putea depasi momentul.
- In conditile de blam social cu privire la divort si actorii sai, un divort lipsit de publicitatea salilor de judecata, dar agreat in cadrul confidential al biroului mediatorului este mult mai usor de depasit.
- Divortul solutionat in mod elegant si civilizat este pentru individ o sansa de recuperare rapida.
- Divortul solutionat in mod elegant si civilizat prin colaborare va lasa in urma indivizi intregi, netraumatizati, oameni care isi vor pastra integritatea si demnitatea.
- Dintr-o potentiala trauma divortul poate deveni o lectie de civilizatie si de viata, din care individul invata ca prin colaborare si dialog se pot nu doar depasi, dar si preveni situatiile de criza.
Atat medierea conflictului de familie dar si medierea in general, ajuta transformarea - la nivelul intregii societati - modului de perceptie asupra solutionarii diferendelor, astfel incat solutionarea unui conflict sa devina un mod de manifestare a civilizatiei si nu un moment de derapaj de la un comportament civilizat. Rezolvarea conflictelor prin mediere poate deveni un nou mod de viata la nivel individual.

Marius Corad

Un comentariu:

Maria spunea...

Un prieten judecator din Germania sugereaza partilor aflate in divort medierea in aproape 80% din cazuri. Cazurile sint atit de dificile din punct de vedere emotional incit, din punctul ei de vedere, judecatorul nu poate rezolva conflictul. Mai ales cind cuplurile au si copii. De multe ori in completul ei de judecata, din care fac parte si doi barbati judecatori, au plins dupa ce au terminat audierea partilor si a copiilor. Tocmai pentru ca divortul afecteaza in mod dramatic toate partile implicate.
Cunosc, de asemenea, un avocat din Calgary, Canada, specializat pe cazuri de divort care este si mediator. Este un avocat de succes si totusi prefera in multe cazuri sa sugereze partilor medierea, chiar in conditiile in care plata pentru serviciile de mediere este mai mica. Tocmai pentru ca crede in puterea medierii. Plus, chiar daca serviciile de mediere sint mai ieftine (desi vorbim de sume mari in Canada!) decit serviciile de avocatura, medierea dureaza mult mai putin.
Multumim pentru articol! Si sper sa dea mai mult de gindit partilor aflate in divort dar si judecatorilor si avocatilor.