marți, 13 octombrie 2009

Cum folosim corect Mediere\Mediator in limba romana?

Mediere\Mediator nu sint cuvinte folosite in limba romana exclusiv cu privire la procesul specific de rezolvare alternativa a conflictelor. De fapt, acest sens este de data recenta, importat odata cu importarea acestui model de rezolvare a conflictelor.
Este important sa disociem folosirea diferita ale acestor cuvinte pentru a nu se crea confuzii.

In limba romana mediere, conform DEX '98, Sinonime si DN:
Mijlocire, mediaţie; intermediu, mediaţie, mijlocire. Acţiunea de a media;a mijloci; mediaţie.

De aici, folosirea cuvintului mediere in mod traditional in limba romana ca actiune de a mijloci.

Cum sint folosite cuvintele Mediere\Mediator?

Mediatorul Bancar:
Mai exact, Mediatorul Bancar este Ombudsmanul Bancar. Modelul Ombudsmanului Bancar este folosit in multe tari iar Romania vrea sa preia modelele britanic si grecesc. Asociatia Bancilor din Romania precizeaza ca are in plan ca Mediatorul Bancar sa fie o insitutie care să apere interesele clienţilor în raport cu băncile commerciale. Ombudsmanul 'va prelua reclamatiile clientilor nemultumiti, va discuta apoi cu partile implicate, iar in final va da o solutie, obligatorie pentru ambele parti'.
Observatie: Mediatorul Bancar nu mediaza in sensul de a ajuta partile sa vina cu solutii de comun acord dar este cel care ia decizii pe baza argumentelor prezentate de cele doua parti si a legilor si regulamentelor in vigoare. Mediatorul Bancar actioneaza ca un arbitru.

Mediatorul scolar
Rolul mediatorului şcolar este acela de a face legătura între şcoală şi comunitate, de a crea în rândurile tinerilor de etnie romă o atitudine favorabilă şcolii, dar şi de a preveni apariţia unor atitudini şi comportamente discriminatorii în instituţiile de educaţie. Mediatorii Scolari sint angajati ai Inspectoratelor Scolare.
Observatie: Mediatorul Scolar mijloceste relatia dintre scoala si comunicate. In acest caz nu este vorba despre interventie sau prevenire in situatii de conflict.

Mediatorul Sanitar
Mediatorii sanitari au rolul principal de a înlesni comunicarea dintre comunităţile de romi şi cadrele sanitare, contribuind la creşterea eficacităţii intervenţiilor de sănătate publică. Mediatorii sanitari sint angajati ai Directiilor de Sanatate Publica.
Observatie: Mediatorul Sanitar mijloceste relativa dintre comunicate si institutiile de sanatate. In acest caz nu este vorba despre interventie sau prevenire in situatii de conflict.

Mediatorul Social
Mediatorii Sociali acorda sprijin beneficiarilor de asistenta sociala, respectiv persoanelor din grupul ţintă, pentru ameliorarea capacităţii de integrare a acestora, acţionează pentru a păstra legătura dintre autorităţile locale şi beneficiari, se adaptează situaţiilor pentru a aplana conflicte ţinând seama de obiceiuri şi de tradiţii etnice. Mediatorul social cunoaşte legislaţia referitoare la protecţia socială a beneficiarilor, fie ei vârstnici, copii, adulţi, persoane de etnie rromă, etc., şi facilitează asigurarea respectării drepturilor acestora. Totodată, el oferă informaţii şi îndrumare beneficiarilor, vizând locurile de muncă, dinamica pieţei muncii şi gestionarea vieţii cotidiene.
Mediatorii Sociali sint angajati ai institutiilor autoritatilor locale (primarii).
Observatie: desi intre stributiile sale intra si prevenirea si rezolvarea de conflicte, mediatorul social serveste in principal ca un tampon intre beneficiarii de asistenta sociala si autoritatile locale. Activitatea sa este in principal de facilitare. Nu este neutru, intrucit este angajatul uneia dintre parti (autoritatea locala).

Comisia de Mediere Socială
Scopul principal al acestei structuri este soluţionarea pe cale amiabilă a problemelor apărute în acordarea şi stabilirea dreptului la asistenţă socială prin clarificarea punctelor divergente dintre solicitanţii sau beneficiarii drepturilor de asistenţă socială şi instituţiile care acordă aceste drepturi. Comisiile activeaza la nivel judetean.
Observatie: in ciuda expresiei 'solutionare pe cale amiabila', la explicarea procesului de solutionare se precizeaza ca aceste Comisii de Mediere Sociala sint cele care iau decizia finala pe baza legii si o transmit partilor.

Comisiile de Mediere din Parlament
*) Conform art. 155 alin. (1) din Constituţia României, republicată, procedura medierii se referă doar la proiectele de legi şi propunerile legislative în curs de legiferare, înregistrate înainte de adoptarea Legii de revizuire a Constituţiei României, rămânând aplicabilă legilor constituţionale. Art. 80. - (1) Dacă una dintre Camere adoptă un proiect de lege sau o propunere legislativă într-o redactare diferită de cea aprobată de cealaltă Cameră, preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului vor iniţia procedura de mediere.
Din Comisiile de Mediere fac parte 7 senatori si 7 deputati. Hotaririle Comisiilor se iau cu majoritate de volturi. In caz de egalitate, este hotaritor votul Presedintelui Comisiei.
Observatie: in acest caz Medierea se refera la o modalitate de a gasi solutii de compromis, acestea sint decise prin majoritatea absoluta si nu neaparat prin cooperare.

Medierea ca modalitate de rezolvare alternativa a conflictelor
Articolul 1 alin. 1 si 2 din Legea 192/2006 reglementeaza medierea astfel: “Medierea reprezinta o modalitate facultativa de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane specializate în calitate de mediator, în conditii de neutralitate, impartialitate si confidentialitate."

Medierea in acest sens a aparut in Romania dupa 1995, mult inainte de aparitia Lgeii 192\2006. Un numar de organizatii guvernamentale si specialisti au practicat medierea ca modalitate de prevenire si rezolvare a conflictelor in domeniul social, comunitar, au existat proiecte pilot pe linga instantele judecatoresti. Meseria de mediator a fost, de asemenea, inclusa anterior legii pe lista profesiilor din Romania. Odata cu aparitia legii, medierea si mediatorul au fost supuse reglementarilor date de Legea 192\2006 si regulamentele Consiliului de Mediere din Romania.

Mediere si Mediator sint folosite pe acest blog cu referire la rezolvarea alternativa a conflictelor.

PRECIZARE
Nici una dintre folosintele termenilor de Mediere\Mediator din lista de mai sus nu este gresita. Ele ramin in uz. Trebuie insa facute distinctii clare in ceea ce priveste sensul lor si folosite corect.

Aveti alte precizari despre folosirea acestor termeni?

Niciun comentariu: