duminică, 11 octombrie 2009

Merita Obama Premiul Nobel pentru Pace?

http://nobelprize.org/index.html
Premiul Nobel pentru Pace oferit de Comitetul Norvegian Nobel lui Obama a stirnit cele mai diverse reactii. Il merita, nu-l merita, unii spun ca ar trebui sa-l refuze.

Comitetul Novergian Nobel declara ca Premiul merge la Obama pentru 'eforturile sale extraordinare de a intari diplomatia internationala si cooperarea intre oameni'.

Personal am fost socata de veste, avusesem o zi plina si deloc timp pentru noutati cind am auzit vestea. De ce Obama? La inceputul secolului 21, intr-o era atit de sofisticata ca a noastra, Premiul Nobel pentru Pace este oferit unei persoane care, spun multi, nu a demonstrat nimic inca. Premiul Nobel pentru Pace in 2009 este oferit unei persoane care are doar un mesaj atit de simplu, 'Yes, we can'.

Lucrind in domeniul rezolvarii de conflicte, mesajul acesta simplu al lui Obama a insemnat de la inceput enorm pentru mine in schimbarea de viziune si perspectiva in politica internationala. A insemnat ca un presedinte american va incerca sa includa, sa apeleze la responsabilitatea tuturor, prieteni si dusmani, sa comunice, sa auda si sa inteleaga, sa decida prin cooperare.

De aceea inteleg ca oferirea atit de controversata a acestui premiu a fost:

Impotriva

- celor care refuza sa dialogheze
- celor care cred ca lucrurile sint albe sau negre si ca dreptatea apartine exclusiv uneia dintre parti
- erei Bush, o era trista in care lumea a fost impartita in doua tabere, de buni si rai
- extremistilor
- celor care se gata de trecut, gindesc in structuri inchise

Pentru

- curajul celei mai puternice natiuni din lume de a alege un Presedinte jumatate afro-american
- curajul natiunii americane de a alege in mijlocul razboului impotriva terorismului un presedinte cu nume musulman (Hussein)
- unei persoane care alege sa dialogheze, care nu vine sa spuna eu stiu si eu decid dar care incearca sa inteleaga discutind cu toti cei implicati
- unui presedinte care a recunoscut deja ca a facut greseli in cele citeva luni de cind este in functie (citi dintre noi avem curajul de a ne recunoaste greselile?)
- unui presedinte american care ofera posibilitatea tuturor de a-si spune parerea
- speranta, unui presedinte american care ofera speranta ca lucrurile pot fi facute mai bine pentru noi de noi toti
- solutii pentru viitor, deschise tuturor

Inca mai citesc din abudenta de comentarii destre ce inseamna acest Premiu. Probabil pentru el personal Premiul vine ca o grea povara, va trebui sa arate ca il merita. La sfisitul zilei Obama ramine doar presedintele unei tari, cu limitele sale. Dar intr-un fel, acest premiu este pentru noi toti, cei care credem intr-o societate deschisa, in care putem comunica si gasi solutii impreuna, o noua paradigma, nu usor de acceptat si nu usor de actionat in acest spirit.

Pentru noi cei care lucram in domeniul rezolvarii de conflicte inseamna valorizarea viziunii nostre destre lume, intruchipata de aceasta data de un presedinte american.

De asemenea, ca lucrator in domeniul rezolvarii de conflicte, sint citeva lucruri pe care am sa i le reprosez presedintelui, cum ar fi aceea de a pastra in discursul sau expresia 'terorist'. O sa revenim la acest subiect.

Doar citeva din comentarii pe web, pro si contra Premiului Nobel pentru Pace 2009:

http://www.time.com/time/world/article/0,8599,1929385,00.html
http://www.time.com/time/politics/article/0,8599,1929395,00.html?xid=rss-politics-huffpo
http://www.huffingtonpost.com/2009/10/09/obama-wins-nobel-peace-pr_n_314907.html
http://www.huffingtonpost.com/2009/10/09/obamas-nobel-prize-inspir_n_315167.html
http://edition.cnn.com/2009/POLITICS/10/10/obama.nobel.ed.henry/index.html?iref=werecommend

Niciun comentariu: