luni, 12 octombrie 2009

Cum poate economia ajuta in rezolvarea de conflicte

Premiul Nobel pentru Economie revine in 2009 la doi cercetatori americani a caror munca se concentreaza pe cum institutiile economice pot preveni conflictele, Elinor Ostrom si Oliver Williamson.


Elinor Ostrom, profesor de stinte politice la Universitatea Indiana, incearca sa demonstreze cum comunitatile locale administreaza adesea mai bine singure resursele locale decit atunci cind autoritatile centrale impun reglementari din afara.
Oliver Williamson este professor la Universitatea Berkeley. 'El ne-a invatat sa privim pietele, firmele, asociatiile, agentiile si chiar si caminul familial din perspectiva contributiilor lor la rezolvarea de conflicte', spune Comitetul Nobel.

Este de exceptie ca intr-o perioda economica marcata de criza mondiala, Premiul Nobel pentru Economie nu este acordat celor care analizeaza criza sau incearca sa gaseasca solutii de iesire din criza. Comitetul Nobel a gasit ca este mai importanta contributia celor doi la intelegerea rezolvarii de conflicte din perspectiva economica.

Elinor Otrom devine cu aceasta ocazie si prima femeie care primeste Premiul Nobel pentru Economie.

http://nobelprize.org/nobel_prizes/economics/
http://edition.cnn.com/2009/WORLD/europe/10/12/nobel.economics/index.html

Niciun comentariu: